Маестро Енио Мориконе пристига у нас за първия си концерт

„Почетен доктор на Нов български университет” е поредната титла, която Маестро Енио Мориконе ще прибави към богатата си колекция от престижни отличия. 

 

На 11 декември точно в 10.30 часа ще започне официалната церемония в голямата тържествена зала на университета. Професор Людмил Христов ще бъде водещ на събитието, а великият италиански композитор ще произнесе кратка реч за музиката, двигателя на неговия живот.

 

Маестро Мориконе има изявена и неповторима творческа позиция, създател е на емблематични за световната култура произведения и е пример и вдъхновител на младите поколения творци.

 

По време на дългата си кариера Енио Мориконе получава множество награди - "Златен Лъв" и "Оскар" за цялостно творчество, десет Nastri D’argento, пет награди БАФТА, пет номинации за "Оскар", девет David Di Donatello, три награди "Златен глобус", една награда "Грами" и една награда от Европейския филмов фестивал.

 

През 2009 г. френският президент Никола Саркози подписва указ, удостояващ Маестро Мориконе с ранга „Рицар на Ордена на Легиона на Честта”. В звукозаписната област Мориконе е създател на 27 златни албума, 7 платинени, 3 златни плочи и получава наградата “Critica discografica” за музиката от филма  “Il Prato”. Саундтракът към филмите „Добрият, лошият и злият” е от най-новите заглавия в Грами Залата на славата от 2009. През 2010 г. Енио Мориконе е отличен и с музикалната награда „Полар”.

 

Типично за римския музикант е да смесва класическата музика със звукови експерименти. Той безусловно вярва, че музиката на миналото спокойно може да зазвучи по нов и авангарден начин, като наложи съвсем нов стил на композиране. Убеден е, че въздействието върху публиката е много по-мощно по този начин.

 

Въздействието върху актьорите също - неведнъж Маестрото композира без да е прочел сценария за конкретния филм, по който работи, а режисьорите споделят, че това дава нов тласък и поглед върху първоначалния замисъл. 

 

Нов български университет присъжда званието "Доктор хонорис кауза" на личности с глобални постижения в областта на науката, културата, човешките отношения, към които се причислява и Маестро Енио Мориконе.

 

Маестро Енио Мориконе пристига у нас за първия си концерт, организиран от Ивент Зона и Радио 1, с екип световноизвестни изпълнители. В спектакъла ще участват музикантите от хора и оркестъра на Класик ФМ радио и неповторимият музикант Теодосй Спасов.

 

Церемонията по връчване на почетната степен ще се състои на 11 декември в аулата на Нов български университет, ден след концерта на италианския композитор в зала „Арена Армеец” в София.

 

Билети за концерта може да намерите на: https://www.tixgate.com/bg/event/ennio-morricone-concert/222/, http://ticketsbg.com/event.php?id=1045, на касите на Easy Pay в цялата страна и каса „Кантус Фирмус” в зала „България”.