Очакват се снеговалежи, главно в планините и над Западна България

През нощта от северозапад със силни ветрове ще нахлува студен въздух. Очакват се и снеговалежи, главно в планините над Западна България.

 

В събота преди обед облачността ще намалее, най-късно в Югоизточна България и във високите полета на Западна. Следобед с изключение на планините, ще е слънчево, но ветровито и студено. В Дунавската равнина и по морето вятърът ще надхвърля 50-70 км/час.

 

В цяла Северна и Източна България е обявен жълт код за силен вятър. Минималните температури ще са с около и под нулата, а няма да прехвърлят 6-7 градуса и заради вятъра ще ни се струва доста студено.

 

В планините ще е облачно с превалявания сняг, като снежната покривка ще нарасне с 5-10 сантиметра. По върховете ще е ветровито и студено с температури по-ниски от -15 градуса. Най-силен ще е вятърът в Рила, Родопите и Централните части на Стара планина до 50-60 км/час.

 

Почти във всички страни от Северна Европа имаше поражения от силния вятър, който създаде и проблеми по крайбрежията на Северно и Балтийско море. В Шотландия вълните заляха жп линии и всички влакове бяха спрени.

 

Утре на континента най-динамично ще е времето в Полша, Прибалтика, Чехия, Австрия, Словакия и Унгария, където са обявени жълти и оранжеви кодове за сняг и вятър над 100 км/час. Очакват се изменения в графика на въздушния транспорт.

 

Циклонът, който е причина за лошото време, ще продължи към Русия, но ще остави след себе си обширни територии с доста ниски температури. На Балканите почти през цялата следваща седмица ще се пренася студен въздух. Ще е предимно облачно и ветровито, със слаби снеговалежи.

 

В неделя преди обед ще е ветровито с разкъсана облачност. Следобед вятърът ще отслабне и облаците ще намалеят. В понеделник отново ще се заоблачи и вятърът ще се усили, но ще е малко по-топло. Във вторник ще застудее - очакват се и снеговалежи, главно в Източна България. В сряда и четвъртък ще е студено и ветровито, с повече облаци на изток.

 

Утре следобед ще е слънчево, но ветровито и студено. Всичко за времето във вашия град може намерите на Sinoptik.bg.