„Щраус оркестра” ще изнесат седем концерта в страната ни

Духът на предколедна Виена се пренася тази седмица в България. Популярният „Щраус оркестра - Виена” ще изнесе седем концерта в Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София.

 

Музикантите ще изпълнят валсове и откъси от прочутите оперети на фамилията Щраус. Всеки концерт на виенчаните се превръща в незабравимо шоу, благодарение на диригента Петер Гут, който в традицията на Щраус дирижира с цигулка в ръка

 

В навечерието на Коледа и в първите дни на новата година хората по цял свят посрещат празниците с прочутите валсове и оперети на фамилията Щраус.

 

„Музиката на Щраус се посреща навсякъде по света с такъв ентусиазъм, защото е много ритмична и танцувална. В наши дни младите танцуват в дискотеките на такава музика. Това, което ние изпълняваме всъщност е попмузиката на 19-и век, казва диригентът Петер Гут.  

 

По време на концертите Петер Гут се шегува с публиката, а тя аплодира в такт с популярните мелодии. Една от солистките на оркестъра пък излиза на сцената с шампанско в ръка. „Много рядко е истинско, в повечето случаи е ябълков сок”, признава Гут.

 

„Щраус оркестра” пристига у нас от Гърция на път за Финландия. За шестмесечното си световно турне оркестърът прави най-дългия си престой в България.

 

„Смятам, че българската и австрийската публика имат сходна чувствителност. Дори японците, които в началото са много сдържани, след това реагират ентусиазирано. Затова казвам, че музиката е един универсален език”, категоричен е диригентът.

 

Петер Гут е убеден, че в дните на постене и пречистване на духа, хората имат нужда точно от  музиката на Щраус, която да ги зареди с оптимизъм. "И ние австрийците имаме подобни на вашите проблеми. Хората по целия свят са засегнати от икономическата криза, но нека в тези празнични дни да вярваме, че за нашите деца и внуци светът ще бъде по-добър. А какъв по-хубав начин да празнуваме от този с чаша в ръка и с музиката на Щраус”, завършва той.