Риба, месо, зеленчуци и плодове отсъстват за сметка на калоричните и вредни храни

Масови нарушения при приготвянето на храната в детските млечни кухни и яслите откриха здравните инспектори в Пловдив. 

 

Най-лошо е храненето в училищата, където рибата, месото, зеленчуците и плодовете отсъстват за сметка на калоричните и вредни продукти.

 

Милена Въжарова е една от 3000-те майки, които всеки ден взимат за бебета си храна от детската млечна кухня. Орязаният грамаж на порциите и липсата на разнообразна храна са основният проблем според нея.

 

„Ядат едни и същи работи- картофи, моркови, ориз. Няма разнообразие. Кремчетата са едни и същи всеки ден, само цветът им е различен”, оплаква се Милена Въжарова.

 

„Предимно готвят пилешко. Много рядко слагат свинско или телешко, а то е изключително важно за децата, тъй като те си набавят желязо от месото. Хубаво е да има риба, заешко, както в детските пюрета”, смята Нина Трънкова.

 

За разлика от тези майки повечето родители не знаят какво ядат децата им, когато са на детска градина и не са до тях. Затова влизаме със здравните инспектори на проверка в една от градините.

 

Грамажът в детските градини почти се спазва, но не и качеството. Вината не е в кухнята, а във фирмите, които доставят продуктите.

 

„Когато направим кюфтетата, стават нещо като дроб отгоре. Самите тави се пълнят с вода и мазнини. За рибата, когато в началото започнаха да ни зареждат, около 200 грама ни липсваше риба, когато започнем да готвим”, обясни Екатерина Нанкова- готвачка в детска градина. 

 

Над 150 предписания и 17 акта са съставили здравните инспектори на детските заведения в Пловдив и областта.

 

„Недостатъчно количество на зеленчуци, на плодове и на риба. Тревожно е, че има по-голямо количество на захар в десертите. По-голямо количество на брашна в супите, отколкото е записано в рецептурника”, обясни д-р Галина  Карауланова от РЗИ – Пловдив.  

 

След Нова година Здравната инспекция заплаши нарушителите с глоби, ако не отстранят пропуските в детското хранене.