Масовото освобождаване е направено на 5 и 6 декември от новото ръководство на фирмата

Всичките 150 служители на Бургаските корабостроителници са съкратени при грубо погазване на изискванията на Кодекса на труда. Това съобщи за Новините на Нова омбудсманът на Бургас Таню Атанасов.


Масовото освобождаване на служители е направено на 5 и 6 декември от новото ръководство на фирмата. Потърпевши разказват, че при съкращенията им е обяснено, че няма да получат обезщетения. Инспекцията по труда започна проверка.


Веселин Кабов е един от съкратените служители на Бургаски корабостроителници. Той, заедно със своите колеги, е получил заповед, на която е написано „освобождаване поради съкращаване на щата”. Всеки от съкратените има да получава по три заплати от тази година и по още шест от миналата година.


Съкратените търсят съдействие от обществения посредник в Бургас, защото повечето нямат пари, за да заведат дела срещу новия управител на фирмата.


Направихме опит да разговаряме с директора на Бургаски корабостроителници, но охраната ни посрещна. Зад портала останаха и работниците на частна фирма, която от две години е наемател помещения в двора.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова