Мотивът е нуждата да бъдат защитени руските граждани и персонала на руската база в Крим

Руският парламент разреши единодушно използването на въоръжените сили на територията на Украйна по искане на президента Владимир Путин. Мотивът е необходимост да бъдат защитени руските граждани и персонала в руската военна база в Крим. Депутатите смятат да предложат Путин да отзове руския посланик от Съединените щати.

 

Витали Кличко от украинската партия "Удар” призова за обща мобилизация в страната. Европейските външни министри се събират извънредно в понеделник в Брюксел. Украйна пък поиска Съветът за сигурност на ООН да се намеси, за да спре ескалацията на напрежението.

 

Въоръжени мъже без опознавателни знаци се опитали да завземат министерството на вътрешните работи на Крим и министерския съвет. Те стреляли и използвали щурмови гранати, съобщават руските медии. Регионалният премиер Сергей Аксьонов поиска помощ от Владимир Путин и обяви: „Като премиер на автономна република Крим и в съответствие с правомощията ми, взех решение да поставя под свой личен контрол структурите на вътрешното министерство, силите за сигурност и гранична полиция. Всички командири, които не са съгласни, трябва да подадат оставка”.

 

Гражданското летище в Симферопол е затворено. Въоръжени лица превзеха и други две военни летища в Крим. Членове на доброволчески милиции, съставени от казаци и ветерани твърдят, че охраняват институциите в района. „Няма инциденти край военната база тук. Жителите на Симферопол и Крим искат мирно решение. Затова сме тук”, допълни Аксьонов.

 

След решението за използване на руски въоръжени сили в Украйна, временният президент Олександър Турчинов свика на спешно заседание силовите министри и шефовете на служби. Турчинов издаде указ, с който обяви назначаването на проруския премиер в Крим Сергей Аксьонов за незаконно и противоконституционно. В същото време демонстранти с руски знамена щурмуваха сградата на Областната администрация в Харков. Вътре са се барикадирали активисти на Евромайдана. От двете страни летят камъни и пръчки, чули са се и няколко експлозии. Засега няма информация за пострадали.

 

В същото време българският държавен глава Росен Плевнелиев изрази официалната си позиция с думите „Наличието на чужди сили и тяхното несанкционирано придвижване на територията на суверенна държава е силно притеснително. Той призовава за прекратяване на всякакви провокативни действия, които могат да доведат до непоправими последствия както за региона, така и за международния ред.