Предвиждат нов хаос на предстоящите избори заради пълната промяна на състава на ЦИК

Предвиждат нов хаос на предстоящите избори заради пълната промяна на състава на ЦИК и това, че ще влязат неопитни хора. 

 

"Проблемът със създаването на новия състав на ЦИК е, че се случва буквално два месеца преди изборите. Практиката показва, че са необходими шест месеца, за да се изгради изборната администрация”, коментира в "Здравей, България” политологът Огнян Минчев.

 

Основният проблем според него е, че ЦИК се формира на политически принцип
"Ако това ставаше на базата на независим, професионален принцип, тогава можеше да има изборна администрация, която да се отдели от политическия процес”, допълни политологът.

 

"Партийно-политическата селекция на членовете на ЦИК е нещо, което е недопустимо. Трябва да има ясни критерии и публичност. Парламентът може да продължава да избира членовете, но по какви процедури това се случва и какви гаранции има, че независими гражданки организации, издигащи стойностни кандидатури, имат възможността чрез ясна процедура да доведат своите кандидати до прозрачни методи на селекция”, попита Огнян Минчев.

 

"Не е вярно, че нашият институт подкрепя правителството и подобни твърдения са голословни. Номинирали сме кандидатурата и се надяваме да имаме подкрепа. Ако не я получим, това е преценка на партиите. В никакъв случай тази номинация не е близка до Мая Манолова”, коментира от своя страна Борислав Цеков от Института за модерна политика.

 

Преди няколко дни Институтът предложи изпълнителния си директор Ивилина Алексиева за член на ЦИК.

 

"Трябва да има публични изслушвания на всички кандидати и дотук спира ролята на неправителствените организации. Те не могат да налагат и сами да избират кандидатури. Конституционната роля на политическите партии е да направи това”, на мнение е Цеков.