Операцията срещу Петко Петков е била планирана още през 2012 г., информират от МВР

Операцията срещу Петко Петков е била планирана още през 2012 г., защото от Районната прокуратура са поискали Петков да бъде настанен в психиатрична клиника. Той е трябвало да се яви в съда, но тъй като доброволно не го е направил, е трябвало да бъде изведен от дома си и заведен в съдебната зала. В последния момент обаче, тя е била отменена, тъй като по думите на главния секретар Светлозар Лазаров е можело да се стигне до фатален изход като днешния. Това стана ясно на нарочна пресконференция в МВР по повод стрелбата в Лясковец тази сутрин.


Лазаров обаче обяви, че до тази операция е трябвало да се стигне, за да се избегне ситуция, в която Петко Петков да изелезе и да стреля по децата.


Нова телевизия разбра, че стрелецът е работил за кратко към военен завод. Бил е и ловец и на база на това през 2009 година са издадени разрешителните му за оръжие. Разрешителното е изтекло през 2011 г. Правени са опити да му бъдат иззети оръжията. Правени са опити и за разговор с него, вкрючително заради подадените от него сигнали, че дацата от близкото училище му пречат, но той е бил абсолютно некомуникативен.


Майката на Петко Петков, която също е задържана, е отказвала съдействие през тези години и също се е държала агресивно.


Последният сигнал от страна на Петко Петков, че ще стреля по децата, е подаден на 12 март и на следващия ден е взето решение да се пристъпи към операция. Арест не е бил възможен, тъй като той се е берикадирал в дома си, а не е бил на улицата, обясняват от полицията.

 

Човек, който познава Петко Петков и до преди няколко години е бил негов близък приятел, се съгласи да застане пред камерата на Нова телевизия и да разкаже какъв човек е Петко Петков.


„Познанството ни датира от детските години. Бях близък с него до към 20-тата му година. От малък имаше интерес към оръжието. Обучаваше се във хвърляне на нож и беше постигнал забележителни резултати. Зная, че е кандидатствал във Френския легион. В последните години се беше усамотил. Не предполагах, че може да прояви агресия към децата. Четеше много книги. Самообучаваше се", разказа мъжът.

 

Ученици от близкото училище пък разказаха, че Петко често е обиждал децата и дори е хвърлял буркани по тях. След като се оплакали в училището, обаче, оттам им отвърнали да не минават покрай сградата, където живее Петко Петков.

 

Зам.-шефът на реанимацията на ВМА Николай Младенов обясни какво е състоянието на простреляните полицаи:

 

"И тримата са поразени в ръцете, като единият е с тежка рана на предмишницата с отнемане на костна тъкан и голям мекотъканен ефект. Възможно е да има и засягане на периферни нерви. Другият е с огромна рана на костния апарат. Третият е с лека огнестрелна рана", обясни още Николай Младенов.

 

Повече по темата гледайте във видеото.