За по-малко от година износът на ток е скочил близо 5-6 пъти

За трети пореден ден остава в сила ограниченото производство на ток у нас. Това породи въпроса има ли риск за енергийната сигурност заради ниското потребление. С намалена мощност работят ТЕЦ-ове, атомната ни централа и зелените производители. Всичко това по разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

 

Причината се оказа топлото време. През пролетта по традиция ползваме малко ток.  Вече сме изключили отоплителните печки, а още не сме пуснали климатиците заради летните жеги. Слънцето пък грее ярко и неугасващо, оттам и зелените централи произвеждат повече. 

 

Затова в пролетните месеци често се налага ограничение на производството - идеята е да произвеждаме толкова ток, колкото използваме. Иначе може да има риск за системата. 

 

И ако пролетта прилича на лято, то зимата си беше като пролет. Дори през януари и февруари, които по традиция са най-студени, температурата е била с 2-3 градуса над нормалното за двата месеца.

 

"Нормално е като се има предвид, че с увеличаване на дневната температура консумацията намалява с около 80-100 мегавата за всеки градус”, обясни доц. Валентин Колев, преподавател по електроенергетика в Техническия университет. 

 

Простата логика обаче поставя въпроса защо не се увеличим износът на ток. В момента България изнася около 800 мегавата за Гърция и Турция, като от тях около 300 са транзит от Румъния и Сърбия, а 500 – от нас. Причината за това е, че съседките ни предлагат по-добри цени. 

 

Сметката показва – пренасяме 300 мегавата чужд ток през страната си, или точно толкова, с колкото е ограничен в момента АЕЦ "Козлодуй”. Капацитетът ни за износ е по-голям и ако изнасяме повече, ще печелим повече, а тези пари няма да са излишни за закъсалата ни система, смятат експертите.

 

Има и добра новина и тя е, че за по-малко от година износът на ток е скочил близо 5-6 пъти, тъй като регулаторът намали драстично таксите, с които беше натоварен токът за износ. Резултатът не закъснява. Приходите от продажба на ток навън скачат почти 10 пъти - от 8 милиона през миналия април, до 85 милиона през септември.

 

Колкото до ограниченото производство, то не води до рискове, успокояват  диспечерите на ЕСО, в чиито ръце са тези неща. А докога ситуацията ще бъде такава, зависи най-вече от това колко топло ще бъде.