Той спечели малко над 5,5 милиона лева, но още не е потърсил печалбата си

Варна е в търсене на най-новия тотомилионер в България. В неделя един щастливец забогатя с над 5 500 000 лева, след като спечели големия джакпот от второ теглене на играта 6/49. Печелившият фиш е пуснат във Варна.


Първият тотомилионер за тази година е от Варна. Той спечели малко над 5,5 милиона лева. Какво може да направи или купи с толкова пари един варненец?


Вложение от около 3 лева носи възвращаемост от 5,5 милиона и това ако не е късмет. Оказва се, че варненецът е спечелил петия по големина джакпот в историята на тотализатора - в четна година с печеливша комбинация от нечетни числа.

 

Само си представете... Пуснали сте си фиша, лягате си, а на сутринта се събуждате с близо 6 милиона лева по-богати.


„Печелившият фиш е най-обикновен фиш, с 4 колонки, струва 2.80 лв., не е комбинация. Всеки един може да играе и да спечели”, обясни Светлана Георгиева, изпълнителен директор на Спортния тотализатор във Варна.


Така е направил щастливецът, но нека да го наречем морския милионер.


Срещаме се с двама математици. Търсим отговор как така се падат нечетните през две - 15, 17, 19 и 45, 47, 49.


„Можеше да са през три. Всяко число да е сборът на двете предишни. Какви ли не неща могат да се открият”, обясни доц. д-р Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика.

 

Теорията на вероятностите е категорична.


„Дали ще изберем числата от 1 до 6, или ще ги изберем през 2, или две групи по две, вероятността да се падне точно тази е едно и също”, допълни доц. д-р Емил Колев от Института по математика и информатика.


Странностите около джакпотите са безброй.


„Имаше два поредни тиража, в които се паднаха едни и същи числа. И това се случва веднъж на 13 000 000!”, твърди още доц. д-р Емил Колев.


Ако ни гледа, без комисиона, даваме няколко идеи на тотомилионера. Той може да построи три детски градини с по четири групи всяка. Да финансира изцяло ремонта на Двореца на културата и спорта във Варна и даже да му остане половин милион.


Може да вземе на концесия плажната ивица на Златни пясъци, която на година струва около 2 милиона, но бързо ще си избие парите. Със сигурност обаче няма да може да си купи Делфинариума, защото ще му трябват поне още три печеливши фиша, но пък може да изхранва делфините за около 20 години напред.


За каквото и да реши да изхарчи парите си, тотомилионерът първо трябва да си вземе печалбата. Това трябва да стане до 45 дни броени от днес. Ако не го направи, парите остават в тотализатора, а мечтите - неосъществени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Нивелина Няголова и Живко Константинов