С решение на МОСВ днес двете мечки трябваше да бъдат откарани в зоопарка в Добрич

Драматичен обрат при опита за преместването на мечките Бойка и Станди от Русе в добричкия зоопарк. Русенци  направиха жива верига пред клетките. Преместването се налагаше заради лошите усливия, в които двете животни живеят от години. Мечките остават, но с конкретни условия – да им бъде осигурен по-добър живот.


Бойка и Станди са родени са преди 7 години в тези клетки, които приличат на голям гараж и не отговарят на нормите. За животните се грижи общината, но земята е държавна. Няма как условията да се подобрят, докато не се промени собствеността в полза на общината.


С решение на МОСВ днес двете мечки трябваше да бъдат откарани в зоопарка в Добрич. Това подразни хората от близкото село Николово и направиха барикада.


„Няма да ги пуснем. С такава любов се гледат, просто чиновнически и меркантилни неща. И защото се въртят едни пари, ако има някой да не знае става дума за пари. И като ги местят от тук там, някой друг ще се храни”, обяснява Марийка Генова – кмет на село Николово.


От организацията „Четири лапи” определиха отглеждането на мечките в Русе като незаконно и се учудиха, че това се толерира в държава от ЕС.


„Това, което имам като мнение на хората, които ходят и лекари, които ги гледат, че мечките живеят добре, че са нахранени, че са обгрижени, че са щастливи. В крайна сметка аз не съм запознат, че трябва да има 150 квадрата минимум на мечка”, твърди Пламен Стоилов, кмет на Русе.  


След 5 часа преговори между природозащитници, МОСВ и общината в Русе се стигна до компромисно решение. Условията Бойка и Станди да останат русенци са до 2 месеца клетката да бъде разширена, собствеността на земята да бъде прехвърлена на общината, а до година и половина да бъде изграден зоопарк.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева