Учениците са претрупани със задачи и обременени с излишна информация, признават педагозите

Вместо в 8-ми, диплома за основно образование да се взима в 9-ти клас. Това е едно от предложенията, които се обсъждат в новия Закон за средното образование. Идеята е на Синдиката на българските учители.


Виктор и Боян трябва да учат още няколко години, за да получат основно образование. Момчетата разказват, че имат много задължения в училище и често се уморяват.


„Не бих казал, че учим сложни неща. Само понякога е много сложно, някои думи дори не ги знаем, налага се госпожата да ни ги обяснява”, разказва Боян от 5-и клас.


Учениците са претрупани със задачи и обременени с излишна информация, признават педагозите.
„В 6-и и 7-и клас са много натоварени, имат много часове, а в 7-ми клас имат и изпити за гимназии”, твърди Диян Стаматов, директор на СОУ „Акад. Михаил Арнаудов”.


От Синдиката на българските учители смятат, че материалът, който учениците трябва да усвоят за осем години, е твърде обемен. Затова искат обучението за основно образование да се удължи и свидетелство за него да се взима след завършен 9-ти клас.


Преподавателите пък са на мнение, че от най-спешни корекции се нуждаят учебниците. Аргумент за исканата промяна, е и че майчиният език на 43% от учениците, не е български. Очакваният ефект е все по-малко ученици да отпадат от училище.