2127 са били случаите на деца, жертви на насилие през 2012 г., припомни водещата на новините

Кампанията срещу насилието над деца не е предизборна за УНИЦЕФ. Ние работим за нея от 2008 година, когато направихме горещата линия 116 111, на която са могли да се обадят всички съседи в Русе, за да не се стигне до смъртта на Пламена”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” водещата на Новините на Нова Ани Салич. Тя, заедно с Милена от „Закрила на детето” в УНИЦЕФ, представи кампанията „Да превърнем невидимото във видимо”.


Ани Салич припомни данни от последното издледване на УНИЦЕФ, според което 68% от родителите смятат, че е допустимо да използват леки форми на физическо насилие, тоест -шамари. Под 50% от лекарите и учителите в страната биха сигнализирали полиция или социални работници.


„Специализирани услуги за терапия и подкрепа на деца, жертви на насилие почти няма, а т. нар. „сини стаи” са едва около 10. Те почти не работят и има отказ да бъдат използвани”, поясни водещата.


Според официалната статистика на УНИЦЕФ 2127 са били случаите на деца, жертви на насилие през 2012 г. За сравнение през 2013 г. те са 3632. Най-много деца са били насилвани в семейството физически.


„С тази кампания искаме да покажем, че обществото не приема насилието, че то води до много трайни следи в развитието на едно дете”, обяви Милена от „Закрила на детето” в УНИЦЕФ. По думите й в последните години се наблюдава промяна в нагласата на родителите. Тежките форми на насилие се приемат по-рядко.


„Имаме нужда от кризисни центрове”, обяви Ани Салич и призова хората, които могат да помогнат за създаването на такива услуги, да изпратят SMS на телефон 1021.


Милена от УНИЦЕФ поясни, че в страната има няколко кризисни центрове, но в тях няма достатъчно специалисти, които да правят терапията.


Милена разказа за насилие над дете от специално училище за деца в конфликт със закона. Детето било изведено и настанено в кризисен център, но поради липса на психолог, който да работи с него, по-късно то било върнато обратно в специализираното училище при насилниците си.


Целия разговор гледайте във видеото.