Американската компания е собственик на технологията за новия реактор

Компанията „Уестингхаус електрик къмпани” заменя „Тошиба корпорейшън” като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

С решение от 11 декември 2013 г. кабинетът позволи на Българския енергиен холдинг да сключи Споразумение за стратегически инвеститор с „Тошиба корпорейшън” (Япония) и да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта за строеж на 7-ми блок на първата българска ядрена централа, както и с „Уестингхаус” (САЩ), като собственик на технологията за реактора „АР 1000 III+”. В хода на преговорите японската компания е направила предложение за промяна на стратегическия инвеститор, което е наложило правителството да позволи сключването на анекс към Споразумението за стратегически инвеститор, предаде БГНЕС.

 

„Тошиба корпорейшън” ще остане страна по споразумението, като заедно с „Уестингхаус” ще запази задълженията си да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане на финансирането на проекта, отбелязват от правителствената пресслужба.

 

Промяната на стратегическия инвеститор ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта. Американската компания е част от групата на „Тошиба корпорейшън” и АР 1000 е нейна регистрирана търговска марка.