Министрите назначиха за постоянно временния председателя на НСИ Сергей Цветарски

Министерският съвет проведе свое заседание. Макар и за кратко, министрите одобриха десетки точки от дневния си ред, преди да тръгнат за парламента за дебатите по вота на недоверие.

 

Кабинетът увеличи социалната пенсия за старост с 3 лева до 113 лева от 1 юли. Решението ще повиши размера на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Тук се отнасят тези за военна и за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се променят и нормативно установените добавки към пенсиите.

 

Министрите решиха още досегашният временно изпълняващ длъжността председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски да поеме официално поста.  

 

Така по нищо не пролича това да е последното заседание на кабинета. Членовете му обясниха, че за оставки не е ставало въпрос:

 

Трябва спокойно да изчакаме. Решенията за това колко да бъде дълъг животът на това правителство трябва да ги вземат политическите партии, които го подкрепят. Мисля, че в момента текат такива процеси. Нека да ги изчакаме спокойно”, коментира вицепремиерът Цветлин Йовчев. Вътрешният министър отбеляза, че предстои и Национален консултативен съвет при президента. „Оттам нататък може би ще трябва да се направят оценки и анализи.  

 

Оставка на изпълнителната власт не е обсъждана, потвърди и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. По нейно мнение това не е последното заседание на кабинета.

 

За оставки не е ставало дума и според вицепремиера Даниела Бобева. „Говорихме си за кабинета – как работим, какво правим оттук нататък. Ще работим, докато се избере друго правителство.

 

Повече за заседанието на Министерския съвет ще научите от видеото.