Петият вот на недоверие бе отхвърлен със 114 гласа "против"

Правителството на Пламен Орешарски оцеля и при петия вот на недоверие. Той беше поискан от ГЕРБ за финансовата политика на кабинета. 109 депутати гласуваха "за", 114 - "против" и един се въздържа. Пленарният ден за пореден път се наелектризира от въпроса кога правителството ще подаде оставка. 

Още по темата

 

Въпреки появилите се през тази седмица предположения, че кабинетът ще подаде оставка след гласуването на вота на недоверие, това не се случи. На въпроса докога ще работи правителството, отговорът става все по неясен.

 

"Неговият хоризонт ще бъде определен от президента, който след постигането на консенсус с политическите сили ще определи датата на изборите. Това правителство ще работи най-много два месеца преди изборния ден", коментира тази сутрин в "Здравей, България" Мая Манолова. 

 

Топката прехвърли и премиерът Пламен Орешарски, но не към президента, а към парламента. 

 

Слуховете, че до оставката на кабинета може да се стигне във вторник след Консултативния съвет при президента стават все по-коментирани. Сметките на финансовия министър Петър Чобанов пък показват, че предсрочните избори биха стрували около 25 милиона лева.