Управляващи и опозиция отново не се разбраха по законодателната програма

Пореден провал на парламентарното заседание. Примирието  между опозицията и управляващите на пръв поглед изглеждаше истинско или поне докато заседанието започне.  В залата се събра невиждан за последните седмици кворум от над 170 депутати. Мирът обаче приключи бързо. 

 

На среща на 1-ви юли председателите на парламентарните групи и Михаил Миков уточнили  оттук нататък да се приемат само консенсусни закони. ГЕРБ обаче видяха отклонение от договорките, което доведе до размяна на реплики между Цецка Цачева и председателя на Народното събрание.

 

Няколко часа от работния ден на депутатите преминаха не в дебати по закони, а в спор по дневния ред. 

 

Обещаният бойкот от „Атака” стана факт и националистите отсъстваха от парламента. Кворумът пък се оказа не само в ръцете на ГЕРБ. С хватките на опозицията депутатите от „Коалиция за България” провалиха заседанието като напуснаха залата. Причината - промени в Наказателния кодекс, които социалистите саботират за втори път. С текстовете се предлага да падне давността на делата за престъпления по време на комунистическия режим. 

 

С това се провали и насроченият блиц-контрол на премиера и заместниците му, което пък даде повод на  Пламен Орешарски да се пошегува със себе си и бъдещата си политическа съдба. Министър-председателят коментира и актуалната ситуация с банките.

 

"Единственото, за което малко се притеснявам, е дали ще има кворум, когато си подам оставката. Всички български банки в момента са много добре ликвидни и дори своеобразният стрес-тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси, а буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които в момента разполага банковата система”, коментира Орешарски.

 

Повече гледайте във видеото.