Миризмата на опасния гудрон се носи на метри от старото русенско сметище и трови живота на семейства

Разлив на нефтени отпадъци бе забелязан край Русе. Наш зрител изпрати снимки, на които се вижда как силно токсична течност извира от старото сметище на Русе. 

 

Езерата край града, пълни с хиляди тонове кисел гудрон, който от десетилетия е складиран там от бившата русенска петролна рафинерия "Леон Таджер", са опасност за въздуха на целия град. 

 

Киселият гудрон е крайно токсичен за човека и опасен за околната среда, пише в справочниците по химия. Езерата от кисел гудрон край Русе заемат няколко декара площ и не за първи път преливат.  

 

Миризмата на опасния гудрон се носи на метри от старото русенско сметище и трови живота на десетки семейства, които живеят наблизо.

 

„В тези горещини, които предстоят, ако стане нещо и се запали сметището, не само Русе, но и Гюргево ще усетят. Това е жива бомба. Гудроновите езера, които са натрупани с годините, пробиват под почвата и не могат да бъдат спрени", коментира зам.-кметът на Русе – Свиен Иванов. 

 

За рекултиващия на сметището и гудроновите ями ще са необходими 24 милиона лева. Община Русе вече е кандидатствала за рекултивация на старото сметище. До края на тази седмица и последният подпис вероятно ще бъде положен. Рекултивацията предвижда "запечатване" на всички отпадъци и залесяване със зелена растителност, обясни зам.-кметът на града.

 

Репортер: Олга Василева

 

Очакваме и Вашите сигнали в "Моята новина" ТУК.