От заболяването са засегнати 44 милиона души по света, но броят им може да се утрои до 2050 г.

Британски учени идентифицираха 10 протеина в кръвта, които могат да предскажат появата на болестта на Алцхаймер, предаде БТА. 

 

Според тях резултатите от изследването им са важна стъпка към разработване на тест за откриване на нелечимото заболяване.

 

Подобен тест може първоначално да бъде използван за селекция на пациенти за клинични изпитания на експериментални терапии, които имат за цел да се спре развитието на болестта на Алцхаймер. 

 

Според авторите на изследването един ден тестът може да бъде използван рутинно от 
лекари.

 

„Болестта на Алцхаймер започва да причинява увреждания на мозъка години преди диагностицирането й и мерките за борба с нея се оказват неефикасни, защото пациенти започнали да приемат лекарства, когато мозъците им вече били сериозно засегнати от заболяването”,  обясни ръководителят на изследването Саймън Лавстоун от Оксфордския университет. 

 

Простият кръвен тест обаче може да допринесе да се идентифицират пациенти, които са засегнати от болестта в по-ранния ѝ стадий и ще могат да участват в нови изпитания за разработване на терапии.

 

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция. От заболяването са засегнати 44 милиона души по света, но броят им може да се утрои до 2050 г., предупреди Световната федерация на асоциациите за борба с болестта на Алцхаймер.