Въвеждат се касови апарати за абсолютно всички автобусни превозвачи

Приеха нови правила за такситата вече ще могат да ни возят и с по-стари коли. До момента законът позволяваше най-старите таксита да са до 10-годишна възраст. Депутатите, обаче промениха това правило и  разрешиха да се ползват коли до 15 години.


На практика с днешното си решение депутатите спасиха около 10 000 таксиметрови шофьори, които в началото на този месец е трябвало или да се откажат от професията и да бракуват жълтите си коли, или да ги подменят с нови. Така промяната все пак беше гласувана на второ четене. Един от аргументите - в нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите.


До момента законът беше категоричен – таксита, които са по-стари от 10 години нямат право да возят клиенти. Народните представителите обаче размислиха с мотива – да се даде глътка въздух на таксиметровите шофьори.


„Докарали сме го до там тези хора да спят в автомобилите си само и само да си изплатят лизинга или рентата. Сега с тази поправка ги мотивираме да инвестират повече в автомобилите си”, обяснява Георги Свиленски от транспортната комисия в НС.


От бранша контрираха и то не за първи път.


Именно безопасността на хората, които избират да се возят на такси би трябвало да бъде приоритет номер едно за всеки шофьор на жълт автомобил, смята Радослав, който е шофьор на такси. Колата му е на 2 години, а за това време има навъртяни 60 000 километра.


„За 15 години, ако се кара всяка година ще станат около 450-500 000 км. Не са много, зависи от колата”, твърди Радослав.


„Всичко е до шофьор. Има "колеги", които изобщо не поддържата колите си в хигиенно и техническо отношение”, твърди Венцислав, шофьор на такси.


Въпреки че ще ни возят и по-стари таксита, контролът остава същия – на 6 месеца технически преглед.


Автомобилната администрация вече подготвяла нови изисквания не само за сигурността, но и за комфорта вътре в такситата.


И още една промяна свързана с транспорта – автобусните превозвачи няма да са задължени да имат касови апарати в автобусите, каквато беше идеята доскоро. Така отчитането ще може да става както досега с билети.


Повече по темата гледайте във видеото.