В Поморие имоти са придобили над 15 000 руски граждани - имат и квартал, който местните наричат "Малката Москва"

„Малката Москва в България”. Така наричат част от Черноморието, където имоти имат много граждани от бившия Съветски съюз. Да си купиш земя или жилище тук е мода сред руснаците и украинците.


Говори се, че дори бившият Киевски президент Янукович имал няколко парцела у нас. 5-10% ръст на сделките за имоти с руски граждани спрямо миналата година, отчитат брокери по морето. Но какви имоти търсят и колко са готови да платят за тях?


Най-често бюджетът, с който разполагат руските граждани при закупуването на имот у нас е между 40 и 50 000 евро. Според брокери, ако руските граждани търсят имот за постоянно живеене, той е извън затворените комплекси, като по този начин пестят от сумата, която трябва да плащат за поддържка. Ако обаче имотът е за ваканционно жилище, то задължително е в затворен тип комплекс, като по този начин гражданите си гарантират сигурност.


Над 300 000 руски граждани притежават имоти у нас, като повечето от половината са по Южното Черноморие. Елина първо е купила апартамент, а после избрала да живее и работи постоянно в Бургас.


„Харесва ми климата, отношението на хората към руснаците. Аз тук се чувствам комфортно. Харесва ми и това че можеш и да работиш, и да почиваш едновременно”, обяснява Елина Глущчук.


„Има регистрирани над 40 000 юридически лица с руско участие, т.е. това са фирми, в които участват руснаци”, твърди Тонко Фотев - почетен консул Русия в Бургас.


Интересът към сделки с недвижими имоти е силно завишен. Голяма част от хората, които купуват апартаменти обаче не са свръхзаможни, а разполагат с между 40-50 000 евро за имот.


„За мен градски имоти, покупка на градски имоти с цел постоянно живеене. Най-предпочитани за клиенти, които желаят целогодишно да ползват имотите са Бургас, Поморие, Несебър”, обяснява председател на Сдружение „Недвижими имоти” – Бургас.


В Поморие имоти са придобили над 15 000 руски граждани. В сърцевината на градчето е обособен квартал, който местните наричат „Малката Москва”.


„Последните данни са, че в момента официално и регистрирани и закупени има 5642 жилища. За сравнение миналата година по това време данните сочеха 4500 жилища”, твърди кметът на Поморие Иван Алексиев.


Руснаците обясняват интереса си към Поморие.


„Харесва ми красивото море, полегатия бряг към водата, пясъка. За децата тук е много хубаво”, казва Настя.


„Първо ми хареса климата. Не ме притеснява езиковата бариера. Даже, ако ми говорят на български, разбираме всичко, само не мога да говоря”, обяснява Татяна.


По неофициални данни пенсионерите- бивши военни или държавни служители, това са хората с най-висока пенсия в Русия, са най-голямата група руснаци, които живеят в България. Парите, които получават някои от тях на месец, са съизмерими с доходите на човек, който има малък бизнес и печели добре тук.


В Бургаски регион все по-често започва да се говори и за разкриването на руско училище. Причината е, че голяма част от семействата, които са избрали постоянно да живеят тук, по Южното Черноморие, са със малки деца.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова