Преди днешното заседание бяха представени 6 тома нови доказателства

Софийският апелативен съд потвърди ареста на задържаните по аферата "КТБ" Маргарита Петрова и Борислава Кючукова. Зради влошено здравословно състояние Мария Димова ще продължи да е под домашен арест. Преди днешното заседание бяха представени 
6 тома нови доказателства.

 

Прокуратурата твърди, че от касата на КТБ са присвоени близо 206 милиона лева, защото на 19-и юни в банката е издаден протокол - разписка, с който фирма „Бромак”, собственост на Цветан Василев, се задължава с близо 206 милиона към Корпоративна търговска банка. За присвояването на тези пари обаче са обвинени касиерката и две счетоводителки в банката.

Още по темата

 

„Не е установена липса. Тези жени са жертви”, заяви адвокат Татяна Дончева.

 

И въпреки че прокуратурата говори основно за това как Цветан Василев е нареждал на служителките в банката да вадят пари в брой от касата и да му ги дават, той не е обвинен по делото. 

 

„Карали са ги да дават показания срещу някой конкретен”, заяви Николай Кючуков, съпруг на едната обвиняема.

 

Сега прокуратурата се е сдобила с експертиза, която обаче обхваща само периода 16-и - 20-и юни. Експертите казват, че фактическа липса от касата на банката не е видно да има. 

 

Проблемът бил, че разписката, с която фирма „Бромак” се е задължила с близо 206 милиона към банката, не била счетоводен документ. И пак не стана ясно какво общо имат касиерката и счетоводителките с тези пари и защо са обвинени, че са ги присвоили лично за себе си.

 

Друга любопитна подробност е, че експертизата сочи, че операцията по осчетоводяване на тези пари е извършена на 27-ми юни - ден, в който банката вече е затворена и в нея са квесторите на БНБ.