Председателят на партията направи дълго обръщение с благодарности и призиви за прошка

Левицата избира нов председател на партията. След 13 години като председател на БСП, Сергей Станишев най-вероятно ще бъде сменен днес.

 

Речта на червения лидер продължи повече от час, като той отчете свършеното през 13-те си години начело на БСП. Чуха се призиви за прошка, както и благодарности към съпартийците и гласоподавателите. По всичко личи, че Станишев няма да се кандидатира и това реално е краят на управлението му.

 

Напливът за председатеския пост е много голям – 29 души са номинирани. 6 от тях обаче вече си направиха отвод. Някои от тях твърдо заявиха, че искат да се борят за мястото на лидер.

 

„Мисля, че голяма част от делегатите все още се чудят кого да подкрепят, защото кандидатите са много различни. Има една мисъл на Сенека „Гладиаторът решава когато излезе на арената”. Ето я арената, днес всеки е гладиатор”, каза Георги Кадиев.

 

„Очаквам да има честно състезание, конкуренция на идеи и на личности. Но също така очаквам да си кажем болезнено искрено някои от проблемите на БСП и в крайна сметка да спечели кандидатът, който предлага промяна. Единственият път към победата е именно тя”, коментира Мая Манолова.

 

„Промяната е започнала още когато БСП обяви курс за радикални мегареформи. Въпросът е те да бъдат реално приложени и да има високо съответствие между обявената от нас политика и реалните ни действия”, допълни Янаки Стоилов.

 

Изборът за нов лидер на левицата ще бъде таен и най-вероятно ще се случи следобед. Ще има разисквания, в които всеки от номинираните ще има 7 минути да представи вижданията си за бъдещето на партията. В залата присъстват премиерът в оставка Пламен Орешарски и част от кабинета. Тази година обаче няма присъстващи представители на ДПС.