Протестиращите настояват на тялото да не бъде правена аутопсия

Религиозен бунт имаше днес пред болницата в Пазарджик. Над 6 000 души от квартал Изток, изповядващи исляма, окупираха здравното заведение. Мъже с брадви и жени с бурки заплашиха да линчуват лекарите, заради аутопсия на 19-годишно момиче, което вчера се удави в микроязовир край града.

 

Близките заплашиха, че няма да приберат трупа, защото е осквернен при направената аутопсия, съобщава агенция „Фокус”, като се позовава на директора на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев.

 

По информация на говорителя на пазарджишката полиция, цитиран от БГНЕС, до арести по време на протеста не се е стигнало, въпреки повишилото се напрежение. Имало е викове, настоявания, но не и физически действия, а напрежението е владяно с помощта на прокуратурата в града и на ръководството на болницата.

 

Момичето се е удавило в микроязовир близо до Пазарджик по време на семеен пикник, където са били нейното и още две семейства. Всички те са със салафитски убеждения. Децата влизат да се къпят пред погледа на родителите и попадат в яма. 19-годишното момиче, което не успява да се спаси, е влязло във водата с бурка.

 

До обед напрежението на протеста е било овладяно, а на хората им е обяснено, че по закон трябва да има съдебно-медицинска експертиза и тя е извършена.

 

В момента около болницата са само най- близките на удавеното момиче, за да приберат тялото за погребение. В района има полицейско присъствие, но не е усилено.