Най-сериозно засегнати са във Врачанско

Още по темата

Заради наводненията хиляди хора имат проблеми с питейната вода. По данни на здравните инспекции 26 населени места са без вода, а в 32 има ограничение за употребата й.  

 

Най-сериозно засегнати са във Врачанско, където водоподаване няма от няколко дни. В Кърджали заради свличане на маси в близкия язовир, водата в града и още 34 населени места не става за употреба. 

 

Експертите предупреждават, че след наводнение възникват замърсявания с микроорганизми, които могат да доведат до сериозни чревни инфекции и хепатит А.

 

„Водата променя вкуса си, мириса, цвета, мътността – всички тези качества се влошават. Но това не е показателно – тоест, тя може да изглежда бистра и чиста, но пак да има някакво замърсяване. По тази причина искаме да кажем на хората – там, където има проблеми с водата, да не се доверяват на разни местни водоизточници, дори водата там да изглежда бистра и чиста, може пак да има проблеми”, каза д-р Иво Атанасов от дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването. 

 

Наводненията винаги влошават качествата на чешмяната вода. По-опасното обаче е, че тези промени не се виждат с просто око.

 

В случай на замърсена вода за пиене и готвене трябва да ползваме само бутилирана вода, а за къпане - да разчитаме на водоноските. В противен случай чревната инфекция е най-лекото, с което можем да се сдобием. Много често след наводнения се появяват епидемии от Хепатит А. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.