Очаква се днес настоящият шеф да подаде оставка

Настоящият шеф на Агенция "Митници" Павел Тонев ще си подаде оставката днес и на негово място ще застане Ваньо Танов. Това съобщи служебният финасов министър Румен Порожанов по време на среща на министри с Камарата на строителите и с представители на общините.

 

Министър Порожанов каза, че според последните данни неизпълнението на приходите в държавния бюджет e около 900 милиона лева. И допълни, че Ваньо Танов е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция "Митници".

 

„Сутринта имах разговор с настоящия директор на Агенция "Митници", г-н Тонев. Днес ще подпиша молбата за неговото освобождаване и от утре ще бъде назначен за нов директор Ваньо Танов - директорът на Агенцията през предходните три години. Смятам, че това е единственият човек, който може да влезе в движение и да… да го кажа малко по-грубо, да вкара в ред проблемите, които има в момента в Агенцията. Той ще бъде въведен  по-късно днес и се надявам на един експертен екип, който да занимава само и основно с ангажиментите по събирането на приходите”, каза Порожанов.

 

Танов поема агенцията почти година след като беше освободен от същия пост. Освобождаването му стана със заповед на тогавашния министър на финансите Петър Чобанов. Той обясни, че самият Танов е изразил желание да бъде освободен от поста.

 

Здравословното състояние на Танов беше влошено и това наложи той да постъпи в болница.

 

Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенски университет "Ангел Кънчев"). От 1985 до 2007 г. Ваньо Танов работи в системата на МВР, като преминава през всички длъжности от оперативен работник до генерал-майор. Многократно е награждаван и повишаван предсрочно. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" (по-късно ГДБОП) в МВР. През юли 2007 г. подава оставка.
Завършил е курс за ръководни кадри в Академията на МВР, специализирал е в Сикрет сървиз (САЩ) и Кралство Нидерландия, участвал е в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията. Женен, с двама синове.