В рамките на събитието тази година ще бъдат представени 247 филма от 60 страни

Създаден като "акт на съпротива" по време на войната в Босна (1992-1995 г.), кинофестивалът в Сараево откри днес 20-то си издание с амбицията да покаже млади таланти от Югоизточна Европа, съобщава БГНЕС.
 
"Още от самото начало имахме визия и амбиции. Всяка година подобрявахме все повече качеството на фестивала и днес той стана не само важен в нашия регион, а е признат и в Европа", заяви Мирсад Пуривара, основател и директор на фестивала. Тази година 247 филма от 60 страни ще бъдат представени в рамките на деветте дни на събитието, което ще започне в присъствието на мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал, почетен гост на 20-то издание.
 
Емблематичния филм на мексиканското кино "Любовта е лоша" на Алехандро Гонсалес Иняриту, който излезе през 2000 г., ще бъде прожектиран на открито в присъствието на 3000 зрители. Публиката ще може да гледа и филма "Мостовете на Сараево", разказващ за конфликтите на Балканите през 20-ти век. Той е дело на 13 европейски режисьори и беше показан извън конкурсната програма на 67-то издание на кинофестивала в Кан през май.
 
Фестивалът в Сараево иска да бъде платформа за талантите в Югоизточна Европа и има амбицията да направи всичко възможно за популяризирането им в света, като покаже "всичко хубаво тук", обяснява Пуривара.
 
Тази година в конкурсната програма са включени девет нови дългометражни филма от региона, а журито на фестивала ще бъде председателствано от унгарския режисьор Бела Тар. Специална програма на фестивала ще бъде посветена на британския режисьор Майкъл Уинтърботъм с ретроспектива на неговите филми.