Според левицата не се очертава финансов колапс

БСП обвини ГЕРБ в опит за умишлена дестабилизация и предизборна злоупотреба с държавните пари. Социалистите бяха категорични, че няма никаква необходимост страната ни да тегли нови заеми, както настояват от ГЕРБ.

 

В понеделник от ГЕРБ отсякоха, че ни трябва нов дълг от 6 милиарда лева, за да бъде спасена икономиката. В противен случай я чака катастрофа и банкрут.

 

„Не спират да внушават страх от финансов колапс, като го мотивират с някакво изключително и познато само на тях тежко финансово състояние на държавата", каза Георги Търновалийски. 

 

Числата на БСП чертаят друг сценарий. Изпълнението на разходите – 55%. Изпълнение на приходите – 54%. Увеличени приходи по всички пера. Очакван е икономически растеж от 2%. 8 милиарда лева фискален резерв при старта на служебното правителство.  

 

"Показателите не дават никакво основание да се говори едва ли не за някакви финансови катаклизми, които са само в главите на пропагандаторите от ГЕРБ. Пропагандата е открита, лъже се нагло", каза Румен Гечев. 

 

Социалистите попитаха за какво ще се харчат исканите заеми и с какво право ГЕРБ иска служебното правителство да ги подготвя. 

 

На Бойко Борисов беше напомнено, че е бил категорично против заемите, които кабинетът Орешарски взе с обяснение за лошото наследство от ГЕРБ. Според социалистите искането на ГЕРБ за нови заеми е свързано с кризата около Корпоративна търговска банка и желание за дестабилизиране на държавата. За доказателство те настояха да се разсекретят стенограмите от разговорите при президента, както и протоколите на БНБ по тази тема.