Огромният нов комплекс, където той иска да се засели, се намира в предградие на Анкара

Новият турски президент Реджеп Тайип Ердоган ще живее в нова резиденция, разположена в комплекса „Горски чифлик Ататюрк” в Анкара, съобщи турското англоезично издание „Хюриет дейли нюз”, цитирано от БТА.


С преместването си в новата резиденция Ердоган ще сложи край на 91-годишната традиция президентите на Турция да живеят в резиденцията „Чанкая”.


Ердоган посочи пред журналисти, че ще остане в двореца Чанкая до приключването на строежа на новата резиденция в комплекса „Горски чифлик Ататюрк”.


Според агенция Франс прес новата резиденция първоначално била предназначена за премиера и неговата администрация. По плана на Ердоган, премиерът Ахмет Давутоглу и кабинетът ще се нанесат в „Чанкая”, а „Горски чифлик” ще бъде превърнат в президентска резиденция.


Огромният нов комплекс, където иска да се засели Ердоган, се намира в предградие на Анкара и има 1000 помещения с обща площ 200 000 квадратни метра. Заради тази внушителна сграда са били изсечени стотици дървета, въпреки че мястото било едно от най-запазените зелени острови в града.


Ролята на турския президент досега беше предимно церемониална, но Ердоган обяви, че иска да промени нещата и президентът да получи по-голяма изпълнителна власт. Изнасянето от президентския дворец „Чанкая” ще бъде сигнал, че той иска да бъде по-различен президент от своите предшественици, отбелязва Франс прес.