Междуременно, Здравната каса и част от министерствата плачат за повече пари

Държавната хазна е на червено - не достигат милиони в ключови сектори. Премиерът Георги Близнашки предупреди официално за това и работодателите и синдикатите. 
 
Служебният кабинет ще се опита да ревизира щетите в хазната до 900 милиона лева дефицит. Вече тече и подготовка за актуализация на бюджета, защото без такава, по думите на  правителство, синдикати и работодатели, не може. Кабинетът обещава в тяхното предложение дефицитът да не надхвърля допустимите 3%. Сериозни дупки са се образували допълнително и след отпуснатите на Здравната каса 225 милиона, а тези дупки могат да оставят едни без заплати. В същото време секторът настоява за още пари - 117 милиона лева.
 
След дълга пауза, тристранните партньори се събраха отново и се посрещнаха духовито, макар и не много оптимистично. След няколко доклада и анализи за огромните дупки в държавния портфейл се оказа, че освен, че няма, трябват и още. От Здравната каса отново напомниха за себе си, защото парите им стигат само до октомври. За повече пари плачат и част от министерствата. От рязане и преструктуриране на разходи не им останали пари за заплати през декември.
 
В крайна сметка всички се обединиха около едно - спешна актуализаия. Синдикати и работодатели само предупреждават да се внимава с парите за банковата сфера, защото няма да подкрепят наливане от джобовете на данъкоплатците. Така след края на двучасовата среща, всеки излезе с различно усещане.
 
Финалният вариант на прекроения бюджет обаче ще бъде в ръцете на други.
 
Очертава се основна тема преди, по време и след изборите ще бъдат парите на държавата. Това е и първата тема на серията предизборни дебати, които започват тази събота по Нова. Тогава в студиото един срещу друг ще застанат: Владислав Горанов (ГЕРБ), Румен Гечев (БСП), Йордан Цонев (ДПС), Найден Зеленогорски (Реформаторски блок), Светлин Танчев (ББЦ).
 
Въпросите задавате и вие ТУК.
 
Кастингът за новите депутати започва в 16 часа, в събота по Нова.