Той не отчете като грешка констатациите в първия вариант на Визия 2020

„Имаше за Грузия, сега за Украйна, има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах, така че ние не можем изключим и преки заплахи и за България”. Това заяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР. Той обясни, че във Вашингтонския договор има член 5, който изисква да има планове за защита на територията на всяка една страна от Алианса.


На въпрос за това при какви условия страната ни ще се включи в Плана за бързо реагиране, Шаламанов отговори, че планът за действие за повишаване на готовността на НАТО е пряк отговор на агресивните действия на Русия с анексирането на Крим и инвазията в Източна Украйна, но той отчита и предизвикателствата, свързани Ислямска държава, както и други рискове.


Шаламанов не отчете като грешка констатациите в първия вариант на Визия 2020. Той каза, че това е било един експертен документ, пуснат за обществено обсъждане с негово съгласие. Между приетия вариант от Съвета по сигурност и първия вариант на документ няма противоречие, смята военният министър.


По думите му парите за отбрана ще дойдат от по-добро управление на бюджета в отговор на някои политически изказвания, че няма да има повече средства за военни цели.


„При добро управление, ще се заделя 2% от БВП за отбрана. Ние сме страна от евроатлантическата общност и лидерите постигнаха консенсус, че в рамките на 10 години страните от НАТО ще достигнат тези 2%”, поясни още Шаламанов.


Военният министър напомни и че в момента армията помага на живеещите в бедстващите райони с хеликоптери, с осигуряване на храна. Шаламанов каза, че Министерството на отбраната счита, че така както в БА има системи за наблюдение и ранно предупреждение, така и МВР трябва във взаимодействие с всички други ведомства да изгради необходимите системи за наблюдение и ранно предупреждение при всички видове бедствия и аварии.