Допълнителни разходи за 780 млн. лв. одобри служебният кабинет вчера

Допълнителни разходи за 780 млн. лв. одобри служебният кабинет вчера, съобщава на първата си страница в. „Труд”. С тях ще се надуе дефицита и поредната актуализация на бюджета ще е неизбежна. Служебният кабинет вече работи по нея, но актуализацията може да стане факт, ако я гласува следващия парламент.

 

До две седмици ще са ясни финансовите параметри на актуализацията и реалната ситуация. “Тя не е добра”, каза Порожанов. Сигурно е например, че плащането на пари по спрени европрограми ще увеличи дефицита над разрешените сега 1,8% от БВП. Именно за тях отива най-голямата част от сумата, одобрена вчера - 750 млн. лв. С тях ще се извършат плащания по проекти от програмите “Околна среда” и “Регионално развитие”, които са изцяло или частично замразени от Брюксел.

 

„Към момента Брюксел не е възстановил плащания за близо 478 млн. лв. по двете програми”, каза министърът на финансите Румен Порожанов. Той добави, че стремежът на кабинета е до края на октомври да бъдат изпратени на ЕК искания за плащания, за да бъдат получени парите до края на годината. За да стане това обаче Брюксел трябва да разблокира програмите.

 

Кабинетът отпусна и 9,2 млн. лв. за съдебната система. Парите ще са за заплати, обзавеждане и ремонт на сгради. По думите на премиера Георги Близнашки разходите са “отлагани дълго време” и “са крайно необходими”. Гласувани бяха също 10,4 млн. лв. за ремонти на училища и 11,5 млн. - за пътища.

 

Останалите акценти от печата в четвъртък:

 

в. „24 часа”: Нелегална ракова болница до Смолян

 

в. „Стандарт”: Повериха 140 млрд. на Кристалина

 

Дебнат най-често до блок 802 в ”Люлин”, крадат най-много в ”Стрелбище”в. „Преса”: Най-опасни за живеене са „Младост 1А” и „Люлин” 8 и 10

 

в. „Репортер”: Раздор между протестърите и Близнашки

 

в. „Новинар”: „Синият език” уби чевермето

 

в. „Дума”: Кристалина Георгиева ще е еврокомисар по бюджета

 

в. „Сега”: България получи един от най-силните постове в ЕКМетлата на Близнашки чисти за Борисов

 

в. „Телеграф”: Късат уши в 4 квартала

 

в. „Монитор”: КАТ изпусна 200 000 джигити

 

в. „Капитал Дейли”: Кристалина Георгиева е новият финансов министър на ЕС

 

Целия преглед на печата гледайте във видеоматериалите.