До 13 ч. около 24% от варненците, имащи право на глас, са отишли до урните

Изборната обстановка във Варна е спокойна. Получени са само няколко сигнали за нарушения, но те са по-скоро от технически характер и са свързани с изборната процедура, като например липсата на втори табла с указания точно как да се гласува в някои от секциите. Получен е и един сигнал за опит за агитация, но от РИК са взели необходимите мерки и са отстранили нередностите. Няма сигнали за купуване на гласове. 

Още по темата

 
До 10 ч. до урните са отишли 13% или над 35 000 от хората, имащи право на глас. 
 
Към 17 ч. изборният ден във Варна протича спокойно и при сравнително ниска избирателна активност до момента. Според официалната информация до 13 ч. до урните са отишли около 24% от имащите право на глас, докато към същия час на парламентарните избори през май 2013 г. са гласували 27%. В ромските секции избирателната активност е доста по-висока.
 
Към 13 ч.: 24% са гласувалитеВ районната избирателна комисия  са подадени 7 сигнала за купуване на гласове, сред тях има за агитация на турски език, за кандидат-депутат, който обикалял с камера и правел интервюта с хора около секцията, както и за хора, които раздавали пликове със суха храна.
 
За първи път след потопа гласуват и хората в „Аспарухово”. Много от тях посрещнаха предсрочните парламентарни избори извън домовете си, защото много от къщите са разрушени след потопа. Не са ремонтирани голяма част от улиците, а жителите на най-разрушената от тях, които са предимно от ромски произход, са отказали да упражнят правото си на глас.
 
Как се възстановяват хората от кв. „Аспарухово” след руините и калта – гледайте във видеото.