Портретите на Нобел върху медалите за мир и икономика са различни

Дизайнът на Нобеловите медали не се е променил от 1902 година, информира БТА, цитирайки сайта Nobelprize.org.


Медалите за физика и химия, физиология или медицина и литература са изготвени по модел на шведския скулптор и гравьор Ерик Линдберг, а медалът за мир - от норвежкия скулптор Густав Вигеланд. Медалът за икономика на Шведската национална банка в памет на Алфред Нобел е бил създаден от Гунвор Свенсон-Лундквист.


Върху лицевата страна на четирите "шведски" медала (физика, химия, физиология или медицина и литература) има един и същ портрет на Алфред Нобел и годините на раждането и смъртта му, изписани с римски цифри.


Портретите на Нобел върху медалите за мир и икономика са с два различни дизайна. Върху обратната страна на "шведските" медала има един и същ надпис: "Inventas vitam juvat excoluisse per artes" и различни изображения в зависимост от символите на институцията, присъждаща наградата. Надписът върху медала за мир гласи: "Pro pace et fraternitate gentium". Върху обратната страна на медала за икономика няма цитат.


До 1980 г. "шведските" медали - всеки с тегло около 200 грама и диаметър 66 мм - са били изработвани от 23-каратово злато. След 1980 г. медалите са от 18-каратово злато, покрито с 24-каратово злато.


Нобеловите медали имат един и същ дизайн от 1902 г. През 1901 г. лауреатите са получили "временен" медал с лика на Алфред Нобел, но излят от неблагороден метал, защото дизайните на обратните страни на медалите не са били готови за церемонията по награждаването през 1901 г. Първият от "истинските" медали е бил готов и отлят през септември 1902 г.