Днес шоу програмите привлича 600 000 души на година

Легендарното парижко кабаре празнува днес 125-ата си годишнина с първото от серията специални шоу програми в чест на първите му култови танцьорки. Те ще включват също така поредица от трибюти към прочутите основатели на кабарето и други изпълнители през годините като Едит Пиаф, Лайза Минели и Франк Синатра, информира в. "Дейли телеграф".


Тулуз-Лотрек описва шоугърлите с дълги крака, Едуард VII е пил шампанско там, а Никол Кидман участва във филм за "Мулен руж".


Домът на танцьорките на бурлеска, известна като френския канкан, бързо става любимо място на парижкия хай лайф след откриването му през 1889 г. На следващата година популярната танцьорка Луиз Уебер забелязала Едуард VII, по онова време принц на Уелс, в публиката. "Уелс, ще купиш ли шампанското?", провикнала се тя, повдигайки фустата си, за да покаже избродираното сърце върху кюлотите си.


Имунизирано от икономическите затруднения във Франция, "Мулен руж" остава процъфтяващ бизнес и то днес, привличайки с шоу програмите си 600 000 души на година. Близо половината са туристи, главно от Китай, Русия и САЩ. Генералният директор Жан-Жак Клерико заяви, че годишните приходи на кабарето са на стойност над 65 милиона евро.


"Мулен руж" черпи силата си от своята история, от бохемската Бел епок, от френския канкан, който го направи популярен, и от художниците и артистите, които са го посещавали", допълва Клерико. "През 2014 г. "Мулен руж" ще празнува парижкия начин на живот и продължава традицията", заявява той.


Всички 60 Момичета на Дорис, които танцуват в "Мулен руж", са тренирали класически балет. Трупата е кръстена на създателката си Дорис Хауг, родената в Германия хореографка. Кабарето е популярна дестинация за групови екскурзии и е отворено седем дни в седмицата, практика, която лишеното от средства правителство иска да въведе в Лувъра и Версай въпреки противопоставянето на профсъюзите.