Европейската квалификация изостри напрежението между двете страни

Заради политическа провокация, масов бой и арести неочаквано завърши снощният футболен мач между Сърбия и Албания.

 

Европейската квалификация се игра в Белград и изостри до крайност напрежението между двете страни. Срещата беше прекратена малко преди края на първото полувреме заради масови сбивания, както по трибуните, така и на терена. 

 

До безредиците се стигна, след като над стадиона прелетя радио-управляем хеликоптер, развяващ знамето на велика Албания. Сръбски футболист свали знамето, но последва опит за саморазправа от страна на албанските играчи.

 

Сблъсъците на терена се пренесоха и на трибуните, където се наложи полицията да разгони запалянковците.„Ще докладвам заедно с моите колеги и УЕФА трябва да реши какво да стане оттук нататък”, обясни делегатът на УЕФА Хари Бийн. 

 

Братът на албанския премиер беше арестуван във ВИП ложата на стадиона по обвинение, че той е управлявал хеликоптера със знамето. По-късно обаче той беше освободен и върнат в родината му. 

 

Инцидентът нажежи допълнително и без това обтегнатите отношения между Белград и Тирана. Проблемът между двете страни е албанската подкрепа за Косово. „Наказанията трябва да бъдат много сурови и албанският отбор трябва да бъде изваден от европейските и световните турнири за един 3-5 годишен период от време”, коментира историкът Божидар Димитров. Сръбският външен министър определи инцидента като предварително обмислена провокация