АБВ и ГЕРБ сближиха позициите си само по две теми

Преговорите между ГЕРБ и АБВ вече приключиха, а тези с Патриотичния фронт започнаха малко преди 12 часа.

 

Засега изглежда, че АБВ ще отпадне от евентуалното бъдещо правителство. От ГЕРБ искат да продължат с опитите да съставят дясно-центристка коалиция, а АБВ смятат, че е необходима широка управленска коалиция с участието на ГЕРБ и БСП. АБВ обаче отново потвърди намерението си да подкрепя отделни политики от управлението.

 

„Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на БСП. Една такава коалиция, ще означава, че всеки поема част от отговорността. Това е изключително важно нещо, стоим на това мнение", посочи Ивайло Калфин от АБВ след края на срещата.

 

 „Принципните ни различия с АБВ остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси”. Това заяви от своя страна Румяна Бъчварова от ГЕРБ. „Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясно-центристко управление и не се отказваме от това”, каза още тя. 

 

„Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система, другата е реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната", каза още Бъчварова.

 

 

Дали и на каква цена Патриотичният фронт ще влезе в бъдещето управление, ще стане ясно малко по-късно.