Директорите им не са провеждали задължителните публични търгове

Проверка в 13 болници в страната установи нарушения в обществените поръчки. Десетки са предпоставките за корупция в здравеопазването, сочат данните от доклад на Центъра за борба с корупцията. През последната година и половина са проверени 13 болници в страната, като са установени редица нарушения при обществените поръчки.


Директорите на лечебните заведения не са провеждали задължителните публични търгове. По-голямата част от обществените поръчки пък са били неоснователни за лекарства, които не са необходими. Затова от Центъра за борба с корупцията предлагат централизирано провеждане на електронни обществени поръчки за лекарствата, предназначени за лечебните заведения с над 51% държавно участие.


„Според нас възможността за контрол при централизираните търгове е много по-голяма. Но тук стои въпроса за електронизацията, която ще открие много по-добри възможности. Имам предвид и електронната здравна карта, електронната рецепта – всичко да бъде включено в единна информационна система”, обяснява директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Бойко Великов.


Според експерти обаче такива централизирани търгове е имало до преди няколко години и това крие сериозен риск от недостиг на лекарства, както се случи с шествалентната ваксина.


„Такива в миналото сме имали, когато от търг до търг не е имало лекарства или са били много ограничени като количества. Например, за лечението на хемофилията. Специално за Спешната помощ плановите хоспитализации е много лошо и тежко състоянието, дори имаме няколко смъртни случаи по същата причина, тъй като болниците се натискат от здравното министерство, не закупуват лекарства”, съобщи зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паскалев.


„Разглеждаме тези централизирани обществени поръчки през електронните поръчки, а не въобще така, както бяха досега. Това е съществената разлика”, твърди Бойко Великов.


По думите му, електронните търгове биха били елемент, който да намали корупционните схеми, но трябва да се види за конкретни заболявания – при кои ще бъде ефективно и при кои – не. А не всичките под един знаменател да се сложат.


За всяко заболяване трябва да има индивидуален подход, настояват от пациентската организация и предлагат да се увеличи срокът на обществените поръчки от една на няколко години. Експертите не подкрепиха идеята за централизирани търгове, но се включиха с различни идеи.


„Нашето предложение, което винаги сме отстоявали е Здравната каса да третира тези лекарства за онкоболни както останалите лекарства, които хората си купуват от аптеки. Тя не договаря количествата, договаря цена с производителите – колкото лекарства се подпишат, толкова се договарят за болните”, обясни Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.


Анализът на центъра за борба с корупцията пък предлага 81 конкретни мерки за справяне с корупцията, сред които приемане на Стратегия за лекарствената политика и правила за регистриране на цените на лекарствата. Докладът беше внесен днес в Министерския съвет.