Предвижда се и разкриване на гореща линия за сигнали в социалните мрежи

Държавата обяви война на рекета на пътя. Актове при нарушения да се издават само пред камери, нареди премиерът Бойко Борисов. С какви други мерки държавата ще бори рушветите на пътя?


В Министерството на вътрешните работи в късния следобед беше свикана спешна среща, на която бяха обсъдени мерките срещу рекета на пътя. Възмущението на премиера Бойко Борисов дойде от видеото, в което ясно се вижда как катаджия прибира пари от шофьори на пътя.

 

Уличеният полицай Сашо Тръпков днес бе привикан на разпит в Столичния КАТ, за да даде обяснения. Но не се яви. За сметка на това управляващите запретнаха ръкави.


Проверките на пътя да се извършват единствено от квалифицирани служители, а акт да се пише само пред камера, нареди премиерът.


„Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята: „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази”, обясни министър-председателят Бойко Борисов.


Идеята е първоначално камерите да бъдат монтирани в 10-20 патрулки, които да се викат от катаджиите при нарушение, а постепенно да бъдат оборудвани и останалите екипи. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера.


„Реално може да се види цялата проверка на полицая на пътя, самите му тактически действия и всичко по евентуалното задържане на дадено лице”, обясни Борис Муеров – началник „Охранителна полиция” в СДВР.


А катаджията от клипа Сащо Тръпков е отстранен, докато тече дисциплинарната проверка, която най-вероятно ще завърши с уволнение. Семейството му отказва да застане пред камера.


„Нямаме гледна точка. Нещата не се изясняват през медиите. Това е нещо, което ще се изяснява в съда. Лек ден ви желая”, каза Ваня Андонова – съпруга на Сашо Тръпков.


Приемането на подкупи от служители на реда, далеч не е само българска практика. Има подобни случаи в Индия, Зимбабве, Украйна.


В по-напредналите държави рекетът на пътя е сведен почти до минимум. Полицейските патрули във Великобритания и Съединените щати са снабдени с GPS устройства за проследяване на местоположението и камери на таблото на патрулките.


Такива устройства още следващата седмица ще се монтират и на патрулките в столицата. Така всяко спиране на нарушител за проверка ще се записва от началото до края.


„Задаваме определен маршрут на патрулен екип – целта е да не се допусне излизане от маршрута за работа и неговата скорост на движение, както и престоят, къде се намира”, обяснява Борис Муеров – началник „Охранителна полиция” в СДВР.


Устройствата ще са скрити в колите, за да не се манипулират, а служители ще следят в реално време дали има отклонения от маршрута.


„Надяваме се така да е много по-ефективен контролът върху дейността на полицейските служители и понижаване на корупционния риск във връзка с извеждането от анонимност”, добави Борис Муеров – началник „Охранителна полиция” в СДВР.


Предвижда се и разкриване на гореща линия за сигнали в социалните мрежи.


Започват и спешни проверки за частни радари и дрегери, които катаджиите сами купували и с тях проверявали на пътя. Сигнали за такива злоупотреби идвали в агенцията, която контролира техническите устройства на пътните полицаи.


Повече по темата гледайте във видеото.