Оказва се, че имаме нужда от думи за новите неща, които се случват около нас

Английската дума за дима от електронна цигара - "Вейп" стана дума на годината в англоезичния свят. Модерните думи са навсякъде около нас, но забелязваме ли ги. Какви са "новородените" български думи?


Думите често идват не от толкова високи трибуни, като Народното събрание, а просто от всекидневната нужда на разговора.


„Буквам, адвам, апове и дори възвратен глагол - "буквам се". - За какво говори това? - За ленност. Просто ни е по-удобно така, защото адвам се - така пише на компютъра и сега да го превеждаме - вписвам се”, обяснява българистът Борислав Георгиев.


Всекидневно имаме нужда от нови думи, за новите неща, които се случват около нас. По света създават такива думи и ги обявяват за думи на годината. У нас, като че ли най-лесното, което можем да направим, е да вземем заемки. Чужди думи, които да употребяваме всекидневно в речта си. Всекидневно, до степен, че дори не се замисляме. И това е естествено, казват българистите.


„Просто днешният свят предлага и предполага комбинация от всякакви елементи и ако те са разбираеми за този, които ги употребява и този който ги възприема, няма проблем. въпросът е наистина да се използват уместно”, добавя българистът.


Но ние просто не създаваме нови думи на български, а ползваме заемки. "Ключодържател","влак" и "вратовръзка" са измислени специално за българския, но "смайли", "селфи" и "данлоуд" са просто копирани от английския. Независимо от мнението на, пак една заемка, "пуристите".


Повече по темата гледайте във видеото.