В късните часове тази вечер се очакват и първите резултати от изследванията на мъжа, междувременно заседава кризисен щаб

 

Кризисен щаб работи в Министерството на здравеопазването заради мъжа със съмнение за Ебола, който вече се намира във Военномедицинска академия. Здравният министър и екипът му следят ситуацията. 

 

В официално прессъобщение, което бе раздадено на журналистите, се обяснява, че мъжът е с грипоподобни симптоми. Направено е всичко необходимо хората, с които се е срещнал, да бъдат изолирани.

 

Мъжът е пребивавал около месец в Сиера Леоне, където вирусът е взел много жертви. В късните часове тази вечер се очакват и първите резултати от изследванията на мъжа. 

 

Междувременно шестима души, които са имали контакт с пациента, са под карантина в болница "Токуда”. Тече и дезинфекция на болницата. Спазени са всички процедури при преместването на мъжа във ВМА. Той е изолиран, правят се необходимите изследвания. Във ВМА се очакваше пристигането и на специално носилка за такива случаи, но защо тя все още се бави не е ясно. 

 

Ебола не се предава лесно. Това става при пряк контакт с кръв или друга телесна течност, например слюнка или урина от заразени хора или животни.


Ако човек не е бил пряко изложен на контакт с такава телесна течност от заразен човек, заразено животно или тяло на починал, рискът от заразяване е много малък. Министерство на здравеопазването припомня, че дори да сте пътували до огнището на инфекцията или да живеете в засегнат регион, рискът остава минимален.


Не е възможно да се заразите с вируса Ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн. Вирусът не се пренася от комари. Той се унищожава лесно от сапун и избелващи препарати.