Двамата обсъдиха перспективите за развитие на българската култура в следващия програмен период

"Оценката на Европейската комисия за първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата е много висока, защото той и екипът му направиха видими и реални проекти и усвоиха близо 130 млн. лева европейски средства. Затова имате основания сега да получите още по-голяма подкрепа".

 

С тези думи Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси, посрещна в Брюксел Рашидов, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата

 

Двамата имаха работна среща, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на българската култура в следващия програмен период. 

 

"Искам културата да стане приоритет за България и за другите държави-членки на Европейския съюз. Европа е най-старият континент и ние с пълно основание може да настояваме именно културата да обединява и сближава нашите страни", каза Вежди Рашидов.

 

Кристалина Георгиева от своя страна отбеляза, че България много разумно е очертала своите приоритети за европейско финансиране в следващите години. 

 

"Зная, че сме длъжници на младите творци и трябва да създадем адекватна среда, в която те да могат да реализират своите дарби и заложби", каза в края на срещата с еврокомисар Кристалина Георгиева министър Рашидов.