От днес на всички задържани е повдигнато обвинение за пропагандиране на война

Апелативният съд в Пловдив заседава по делото срещу Ахмед Муса и групата му, обвинени в проповядване идеите на Ислямска държава и в призоваване към война. Всички те бяха оставени за постоянно в ареста от Пазарджишкия окръжен съд. Сега адвокатите им искат по-леки мерки. Нито един от задържаните не се яви в съда.


От днес на всички задържани е повдигнато обвинение за пропагандиране на война. Според един от анонимните свидетелите в двора на джамията Ахмед призовавал мюсюлманите да се вдигнат на война като тази в Сирия, за да наложат джихад.


В защита на Александрина бе разпитана нейната майка Лидия Маринова, която от 6 години живее и работи в Брюксел. Облечена съвсем модерно, за разлика от забулената си в черно дъщеря, майката каза, че Александрина е много ученолюбива и е помагала на хората. Макар че поддържали контакт всеки ден по телефон, майката не знаеше, че дъщеря й е живеела в Пазарджик в къщата на Ахмед Муса.

 

Делото обаче беше белязано от неприятен инцидент - Александрина Ангелова припадна в съдебната зала. Наложи се да бъде извикана спешна помощ, а след преглед обвиняемата беше изведена от съда през страничен вход. Заседанието продължава и в момента.