До няколко дни единственият лекар на няколко села в планината ще получи втори шанс за живот

 

Пациенти спасяват своя личен лекар. Невероятната история е от дълбините на Родопите. До няколко дни единственият лекар на няколко села в планината ще получи втори шанс за живот – ще му бъде трансплантиран бъбрек. 

 

Д-р Алекси Деянов е обявяван лекар на годината, за достоен българин заради отдадеността на пациентите си. В продължение на осем години той се грижи за тях, макар да е без бъбрек и съчетава прегледите с хемодиализата.

 

Бялата му престилка е окачена неестествено на закачалката. Слушалките са недокоснати от много време, а чантата му, в която се е намирало спасението на десетки хора, чака всеки момент да бъде грабната. Днес обаче амбулаторията на д-р Алекси Деянов в родопското село Арда не е такава, каквото я познават пациентите му. 

 

И макар да е свит и болен, това не му е пречило да се грижи за пациенти от няколко села и всеки ден да изминава километри разстояние, за да им помага въпреки острата бъбречна недостатъчност. Затова от 16 дни лекарят е на легло. Чувства се зле, но не е заради непрестанната умора, ежедневната хемодиализа и принудата да крие лицето си, докато чака трансплантация. Най-много го боли, че не може да лекува. 
 

И обратно на схващанията, че доброто се наказва със зло, цялата тази отдаденост се връща на лекаря, точно когато има най-голяма нужда от нея. И по-точно от средства за скъпата операция. Сега най-големият страх на лекаря е не как ще мине операцията, а дали ще успее да подпише договор със Здравната каса. 

 

Ако подпише договора и се възстановява бързо, д-р Деянов ще в амбулаторията през юли. Дотогава кафето на пациентите ще нагорчава, а за тях здравеопазване ще има веднъж седмично. 

 

Кой даде втори шанс на д-р Алекси Деянов – ще разберете в „Темата на Нова” на 25 декември. В нея Мария Милкова ще ви срещнат и с други лични лекари в труднодостъпни кътчета на България, отдали живота си на пациентите.