Количеството на антиоксидантите в цитрусовия плод е било подценено, смятат испански учени

Портокаловият сок има по-голяма от очакваната мощ за предотвратяването на рак и сърдечносъдови заболявания, сочи испанско изследване, предаде БТА.

 

Авторите му от университета на Гранада отбелязват, че досега количеството на антиоксидантите в цитрусовия плод е било подценено. 

 

Изследването, цитирано от „Дейли експрес”, показва, че портокалите съдържат 10 пъти повече антиоксиданти, отколкото се е смятало. 

 

Досега са правени лабораторни изчисления на базата на фибри от плода, абсорбирани от тънкото черво. Оказва се обаче, че фибрите се абсорбират и в дебелото черво, което води до повишаване на нивата на антиоксидантите - вещества със свойството да неутрализират увреждащите клетките свободни радикали. 

 

„Антиоксидантните свойства на хранителните продукти трябва да бъдат ревизирани", казва Хосе Енарес от изследователския екип.