Количеството на антиоксидантите в цитрусовия плод е било подценено, смятат испански учени

Портокаловият сок има по-голяма от очакваната мощ за предотвратяването на рак и сърдечносъдови заболявания, сочи испанско изследване, предаде БТА.

 

Авторите му от университета на Гранада отбелязват, че досега количеството на антиоксидантите в цитрусовия плод е било подценено. 

 

Изследването, цитирано от „Дейли експрес”, показва, че портокалите съдържат 10 пъти повече антиоксиданти, отколкото се е смятало. 

 

Досега са правени лабораторни изчисления на базата на фибри от плода, абсорбирани от тънкото черво. Оказва се обаче, че фибрите се абсорбират и в дебелото черво, което води до повишаване на нивата на антиоксидантите - вещества със свойството да неутрализират увреждащите клетките свободни радикали. 

 

„Антиоксидантните свойства на хранителните продукти трябва да бъдат ревизирани", казва Хосе Енарес от изследователския екип. 

tracking tracking tracking tracking tracking tracking tracking