92% от смъртността в България се причинява от 4 основни заболявания

 

„Макар и да имаме успехи в здравеопазването, далеч сме от това, което е в ЕС”, коментира в предаването „Здравей, България” зам.-министърът по здравеопазването д-р Ваньо Шарков. 

 

Тази статистика е и причината за драстичните промени, които властта готви в областта на здравеопазването

 

Д-р Шарков обясни, че в сравнение с европейските страни, в България два пъти повече хора умират от болести на органите на кръвообращението, повече хора у нас умират и от исхемична болест, голямо е разминаването и при мозъчно-съдовата болест.

 

„92% от смъртността в България се причинява от четири основни заболявания”, обясни зам.-министърът. 

 

По-малка е разликата при диабета, както и при злокачествените заболявания. 

 

Причините за тези мрачни статистики според него са съвкупни. По думите му Здравното министерство ще насочи усилията си именно в борбата с тези заболявания. 

 

 „Децата в България умират повече, отколкото в ЕС”, допълни д-р Шарков. „Има стряскаща графика на Евростат, която показва двукратна разлика между България и ЕС”.

 

Една от областите, към които следващата година ще бъдат насочени усилията, е майчиното и детско здравеопазване. 

 

Следващата година Здравното министерство иска да въведе промени. В основния здравен пакет, който съществува и в момента, има и заболявания, които не причиняват това високо ниво на смъртност в България, а гълтат пари. Затова от МЗ искат в основния пакет да попаднат майчиното и детско здравеопазване и тези основни четири болести, в които да бъдат насочени усилията. 

 

Искаме да постигнем по-голяма продължителност на живот, 20% намаление на детската смъртност, по-голяма преживяемост”, заяви д-р Шарков. 

 

Така ще бъде въведен базов пакет и допълнителен пакет в здравеопазването.

 

„Базов пакет означава, че здравноосигурен пациент, който има необходимост от лечение на тези основни заболявания, които причиняват най-тежката патология в България, няма да има никакъв проблем – влиза за лечение, получава необходимата медицинска помощ. Дори ще увеличим финансирането по тези основни пакети, за да получава пациентът повече грижи”, обясни д-р Шарков. 

 

През допълнителния пакет може да бъдат финансирани заболявания, които не водят до пряка заплаха за живота на човека. 

 

Що се отнася до хората без осигуровки, д-р Шарков обясни, че за тях ще бъде осигурен спешен пакет. 

 

Повече гледайте във видеото!