Тя страда от страшните диагнози „спина бифида“ и „хидроцефалия”

„Българската Коледа” може да помогне на още едно малко момиче. Малката Ема Тонева от Русе страда от няколко заболявания.


Още преди Ема да се роди, семейството й знаело, че тя има аномалии, обобщени от лекарите със страшните диагнози „спина бифида“ и „хидроцефалия”.


„На 20-ия ден я оперираха хидроцефалията и и сложиха клапа. И след това ни казаха да се върнем след 2 месеца да затворят гръбчето”, обяснява Лилия Буюклиева – майка на Ема.
Семейството започнало само да търси изход от ситуацията, за да изпревари времето.


„На своя глава така да се каже се свързах с чуждестранни лекари. Събрахме пари и ходихме да я оперираме в Германия”, добавя Лилия Буюклиева.


Там, не само че оперирали Ема, а и сменили клапата в главицата й с по-подходяща за възрастта й. Всичко това обаче струвало на младите родители около 11 000 евро.


„И откриха още едно заболяване – неврогенен пикочен мехур, което в България трудно се открива, понеже няма апаратура. „Българската коледа” помогна за закупуване на такъв апарат, но той все още не функционира”, разказа майката на Ема.


„Българската Коледа” помогна на малката Ема с 800 лева за рехабилитация.


„Тази година не съм кандидатствала, смятам да го направя след празниците. И се надявам пак да ни помогнат”, каза още майката на Ема - Лилия Буюклиева.


Ема вече е на година и 7 месеца. За момента не се налага да и се правят операции, но тя трябва да отиде на контролни прегледи в чужбина. Родителите на Ема мечтаят здравеопазването в България много скоро да достигне световно ниво и болните деца да не се налага да търсят помощ в други държави.


„В болницата, в която ходим в Германия, има български ортопед, който много ценят. Но просто българските лекари трябва да имат повече съпричастност и да не гледат на децата като болест, а като деца, които имат заболяване и да го лекуват”, добави още майката на Ема - Лилия Буюклиева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева