Оказва се, че промяната след закриването на специализираните комисии не решава проблемите

 

Хиляди българи чакат повече от година, за да се явят на очен ТЕЛК. Проблемите на пациентите продължават въпреки промяната, с която във всяка комисия може да има лекари от различни специалности. 

 

Оказва се, че промяната след закриването на специализираните комисии няма да доведе до решаване на проблемите с магическа пръчка. Например, след закриването на специализираната очна комисия в Пловдив, където се преглеждаха всички хора с такива заболявания от няколко области в Югоизточна България, сега жителите на Хасковска област могат да се явяват на ТЕЛК в Хасково. 

 

Въпреки това капацитетът на комисията е много малък, а пациентите – страшно много. За 43-годишния Иван Иванов явяването на ТЕЛК вече е навик, тъй като го е правил много пъти. Той е с множество заболявания, включително и очно. Затова сега трябва да се яви на очна трудово-експертна лекарска комисия, за да продължи да получава пенсия, но прегледът се бави повече от половин година.

 

Преди, когато освидетелстването е ставало в Пловдив, на семейството не се е случвало да чака толкова. И все пак предпочитат да не пътуват. Бавенето за очните прегледи в ТЕЛК-Хасково се дължи на това, че офталмолог е назначен едва преди два месеца.

 

С много уговорки лекар е намерен, но идва само веднъж в седмицата и броят на преминалите пациенти е много малък, а чакащите са много. От ТЕЛК-Хасково признават, че закриването на специализираните комисии води до повече работа за тях, която обаче няма как да свършат по-бързо.

 

Към момента чакащите за очна ТЕЛК в Хасково са над 360, а към тях непрекъснато се добавят нови. Простата сметка показва, че на някои отново ще се наложи да чакат повече от година.

 

И според лекари, и според пациенти единственият вариант за решаване на проблемите е увеличаването на капацитета на комисиите. Това може да се случи само с повече пари, така че топката отново е в държавата.

 

Репортер: Димитър Иванов