В момента болните плащат малко над 40 лева за 5 дни престой по клинична пътека

 

От днес са в сила нови правила за рехабилитация на десетки хиляди пациенти с болести на опорно - двигателната и периферната нервна система. Лекари и пациенти обаче са недоволни от новите критерии за прием в болница.

 

В частна болница в Слънчев бряг се лекуват пациенти със ставни заболявания,след прекаран мозъчен инсулт и сърдечни операции. В момента болните плащат малко над 40 лева за 5 дни престой по клинична пътека. Със завишаване на изискванията за прием в лечебното заведение, ще се наложи много от пациентите да се откажат от рехабилитация или да се лекуват за своя сметка.

 

Лекарите обясняват, че ефект от рехабилитация има в по-ранен стадий на хронични болести на периферната нервна система и на опорно-двигателната система, като - дискови хернии, дископатии, артрози.

 

„При нас ще бъдат насочвани болни, които са в краен стадий на хроничното заболяване, които едва ли не ние почти нищо не можем да помогнем. Те са вече за хирургична намеса”, коментира управителят на болницата д-р Йордан Стайков.

 

Прогнозата на лекарите - ограниченията ще доведат до масов поток на пациенти към болниците за активно лечение, където цената на клиничната пътека е значително по-висока.

 

От Здравната каса обаче обясняват, че промяната се налага заради съмнения за източване на големи суми по пътеките за рехабилитация. И дават фрапиращ пример. Проверка е установила как в една болница само за месец, само по една клинична пътека са били настанени цели 800 пациента.

 

Репортер: Цеца Алексова