Всички проверки ще бъдат записвани, за да се сложи край на подкупите

 

Тотален Биг Брадър на пътя. От днес всички проверки на КАТ се записват с камери и микрофони, а в контрола по пътищата се завръщат и патрулките с мобилни камери. 

 

Проверките се завръщат след близо два месеца без ефективен контрол на пътя. Катаджиите отново ще могат да ни спират за нарушение. 

 

След заснетия случай на полицай, който взе подкуп от шофьор, държавата се зае да спре корупцията на пътя. Така контролът вече ще се осъществява само от патрулки, маркирани с този стикер, а всяка проверка ще се записва от три камери – две монтирани отпред и една от зад, така че шофьорът и катаджиите да не остават и миг насаме.

 

„Контролът се завръща на пътя, защото последните няколко дни имаме много произшествия. Водачите знаят, че са безнаказани и нарушават масово правилата за движение”, обясни Тенчо Тенчев – началник на „Пътна полиция” – София.

 

Думите му се потвърждават от статистиката. Тя сочи, че само в София през първите две седмици на 2015 година катастрофите са двойно повече от януари миналата година. Повече са и жертвите. 

 

От КАТ обещават реплики като „Какво ще правим сега?” да останат в миналото.

 

„На практика цялата зона, в която се извършва проверка, е под постоянно видео наблюдение”, обясни Николай Крушарски от „Пътна полиция” – София.

 

Биг Брадър ще следи и катаджиите, а записите от камерите ще се пазят поне месец и ще се гледат само от шефовете им, за да няма манипулации.

 

Всяка патрулка е оборудвана с джипиес. При извънредна ситуация катаджиите могат да търсят помощ от колега чрез паник бутон в патрулката.